Rehtorit ovat huolissaan - rahat eivät riitä

 

Oppivelvollisuuden jatkamisen käytännön toimet ovat käynnissä ja siirtyneet rehtoreiden työpöydille.  Rehtorit ovat huolissaan hallituksen sorvaaman uudistuksen kustannuksista. Luvatut rahat eivät riitä.


MTV Uutisten ja rehtoreiden kyselyssä 92% rehtoreista ei usko, että luvatut rahat riittävät kattamaan kaikki kulut. Uudistuksessahan jokainen tänä keväänä ysiluokalta pääsevä jatkaa toisella asteella, käytännössä lukiossa ja ammattikoulussa. Lukion rehtoreista yli 80 % arvioi, että lukion ensimmäisen vuoden oppimateriaali- ja muut koulukulut ylittävät 300 euroa. Uudistuksessa tähän on varattu 200 euroa per oppilas ja valtiovalta on luvannut kustantaa kulut täysimääräisesti.

Rehtorit kertovat kuinka paljon tärkeämpää olisi ollut suunnata resurssi peruskoulun varhaisiin vuosiin kuin tähän hallituksen uudistukseen.

Rehtorit raportoivat kuinka paljon hallintotöitä ja uusia järjestelyitä tämä hallituksen uudistus vaatii. Rehtoreista 3/4 on sitä mieltä, että hallituksen suunnitteleman uudistuksen aikataulu on aivan liian tiukka. Nykyiset ysiluokkalaiset ovat syksyllä uudistuksen pioneereja.

OAJ:n Olli Luukkainen vaatii täysmääräistä resurssointia, jotta tämä uudistus voi toteutua. Luukkainen sanoi mtv3:n haastattelussa, että kunnat joutuvat kaivamaan tämän ylitysrahan jostain muusta kunnan toiminnasta ja se ei saa olla koulutoimi.

Jokainenhan on huolissaan siitä, että väliin tippujia peruskoulusta yhä tulee, mutta oliko viisasta luvata kunnille kultaa ja mirhamia, jos todellisuus jo nyt rehtoreita ja OAJ:ta näin laajasti huolettaa?

Minuakin huolettaa se, miten omassa kunnassani ja koko Lapissa tästä asiasta selvitään. Lisäksi rehtoreiden työmäärä on jo ilman uudistusta lisääntynyt hallitsemattomasti ja heidän jaksamisensa sekä alan houkuttavuus on laskenut. Ennen rehtorin töihin jonotettiin, nyt rehtorin pestiin haetaan joissain kunnissa ammattilaisia jo kissojen ja koirien kanssa.

Lupaukset pitää lunastaa. Hallituksen pitää se tehdä luvatun täysimääräisen resurssin osalta. Rehtorit ovat luvanneet kyllä sitten hallinnon ja käytännön asian hoitaa.

Raija Lummi, torniolainen valtuutettu (kok)

 

Kommentit