Nuorisotoimi sinne, missä nuoret ovat: Kirjoitukseni Kotikulmilta -lehdessä 9.6.2021

 


Nuorisotoimen rooli ja merkitys kasvavat tässä ajassa.  Nuoret tarvitsevat turvallisia aikuisia tuekseen. Korona-aika on vain lisännyt tätä tarvetta.

 Kynnys voi kuitenkin olla korkea mennä nuorisotalolle. Jotkut nuorisotalot vetävät tietynlaista, ehkä jo tuttua omaa kaveriporukkaa puoleensa ja toisilla voi olla vaikea sinne mennä. Kynnys voi olla korkea, esimerkiksi tytöille. Siksi koulu on hyvä paikka myös nuorisotoimelle. Nuorisotoimen on hyvä olla siellä, missä nuoret jo luonnostaan ovat. Se on juuri sitä paljon muussakin yhteydessä puhuttua matalan kynnyksen toimintaa.

On hyvä, että nuorille on eri vaihtoehtoja kohdata toisiaan, saada uusia ystäviä ja tuntea itsensä hyväksytyksi. Torniossa on rajan pinnassa kaikille tuttu Kauppakeskus ja siellä on tilaa. Kun koronasta päästään, sinne olisi hyvä saada myös Haaparannan nuorisotoimen kanssa yhteistä toimintaa.  Seurakunta ja liikunta- ja kulttuuriharrastustoiminta ovat hyviä kumppaneita nuorten kohtaamispaikaksi.

Itse peukutan yläkouluja. Siellä Tornion nuorisotoimi onkin jo ja kokemukset ovat hyvät. Ensi syksystä alkaen koko toinen aste on pakollinen jokaiselle nuorelle. Lukio ja ammattikoulu tulevat olemaan hyviä nuorisotoimen paikkoja.

 Tässä uudessa tilanteessa myös kuntien nuorisotoimen tulee olla ajan hermolla. Koululaisten määrä tulee laskemaan lähivuosina. Nuorisotoimi mahtuu jatkossa kokonaan koulu- ja muiden kunnan alueella toimiviin tiloihin. Erillisten nuorisotilojen tarve tulee vähenemään. Mielestäni tämä on hyvä kehitys. Nuorisotoimi tulee nuorten luo, ei päinvastoin.

 Raija Lummi, torniolainen valtuutettu (kok) Page 6 | 9.6.2021 | Kotikulmilta (slpmedia.fi)

Kommentit