Suomi tarvitsee perhevapaauudistuksen

Moni lapsi, varsinkin juuri eri syistä heikommassa asemassa olevien vanhempien, hyötyy siitä, että pääsee varhaiskasvatukseen, eikä ole koko päivää kotona vanhemman kanssa. 

Yli 90%:lla äiti jää kotiin lapsen kanssa. Miksi suurin osa isistä ei jää kotiin vanhempainvapaalle?

Naisten työmarkkinatilanne Suomessa on heikko, esimerkiksi juuri eläkekertymä on vain noin 68%. Tästä oli juuri juttua Suomen Yrittäjänaisilta. Halltuksen tavoite on saada Suomen työllisyys 75%:iin. Siihen on mahdollisuus naisten työmarkkinatilanteen parantamisella. Samalla naisten eläkekertymä nousee. Äidinkin on hyvä päästä äitiysloman jälkeen töihin tai kouluun.

Suomeen tarvitaan perhevapaauudistus! Nyt naisvaltaiset alat hoitavat vanhemmuuden kustannukset ja isot ns. yhä vielä miehiset alat, kuten paperi- ja terästeollisuus pääsevät kuin koira veräjästä, koska miehet Suomessa eivät jää vanhempainvapaalle tällä systeemillä. 

Vanhemmuuden kustannukset kaatuvat naisten työntantajille. Tämä ei ole reilua. Siksi uudistus tarvitaan. Lapset hyötyvät kun isäkin osallistuu lasten hoitoon. Suomalainen isä on hyvä isä siinä missä äitikin on hyvä äiti. Nykyajan suomalaiset vanhemmat ovat käyneet samat eskarit ja koulut, yhdessä, tasa-arvoisen peruskoulutuksen ansiosta. Korkeakouluissa on jopa naisenemmistö.

Suomi on tasa-arvon esimerkkimaa monessa suhteessa. Emme enää elä 1950-luvun kulttuurissa, jossa isät eivät osallistuneet lapsen elämään muuten kuin elättämällä perheen naisten ottaessa vastuun lasten kasvatuksesta. Nykyään yhä useampi nuori perhe haluaisi jakaa vanhemmuuden yhdessä lapsen eduksi, mutta se on tehty vaikeaksi. On hurskastelua puhua "valinnanvapaudesta" niin kauan kun järjestelmä ajaa vain toisen sukupuolen etuja.

Suomessa on huipputason varhaiskasvatus. Lapsi hyötyy hyvästä ja laadukkaasta, lapsen edun mukaisesta hoivasta ja kasvatuksesta, mutta Suomella, eikä millään muullakaan maalla ole varaa tehdä siitä täysin maksutonta. Vain kaikkein heikommassa taloudellisesa ja sosiaalisesa asemassa olevien perheiden tulee saada täysin maksuton varhaiskasvatus. Tämä vähentää myös syrjäytymisvaaraa ja syrjäytymisen periytymistä seuraavalle sukupolvelle.

Työllisyys ja työmarkkinoiden tasa-arvo on nyt pakko hoitaa kuntoon. Sitä toivon naisvoittoiselta hallitukselta. Ja sitä toivoo myös Suomen Yrittäjänaiset valtakunnallisesti. Uudella hallituksella ja naisministereillä on nyt näytön paikka. Asiasta kirjoittaa myös
Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando alla olevassa linkissä.

Kokoomuksen Naisten Liiton uusi varapuheenjohtaja vuonna 2020 Raija Lummi
https://www.yrittajanaiset.fi/odotamme-hallitukselta-tasa-arvotekoja/?fbclid=IwAR0KzIRqp24OnqnYhLMQo4B9KRpEgkN1llMkPk5h-Ut0ft78OHdvdKAV2q4

Kommentit