Hallitus pesee Lapilla kätensä - joka asiassa


Suomi on Euroopan Unionin pinko-oppilas hallituksemme pakottamana. Tästä kärsii ennen kaikkea Lapin matkailu. Suomi on muutenkin unionin kuuliain oppilas, joka noudattaa kaikkia sääntöjä viimeisen tapin takaa ja nyt hallituksemme laittaa maamme vielä erityisluokalle, jota kansantaloutemme ei kestä.

EU vaatii yhtä testiä maahan saapuvalta matkailljalta, mutta Suomella on omat säännöt. Tämä tekee mahdottomaksi Lappiin lyhyelle reissulle tulevan ja elinkeinolle hyvin tärkeän asiakkaan pääsyn maahan. Tietysti terveys ja turvallisuus ovat pääasioita, mutta niihinkin on matkanjärjestäjillä keinonsa.

Hallitus on osaltaan kurittamassa Lapin taloutta myös edesauttamalla Finnairin toimintaa, joka lopettaa Kemi-Tornion ja muiden pienten maakuntien lentoliikenteen. Valtion enemmistöomistama Finnair saa valita mihin lentää ja hallitus nyökkäilee toimettomana vieressä.

Hallitus tekee mahdottomaksi Lapin matkailuelinkeinon tulevaisuuden. Ensi joulu ja talvi on jo pitkälle taputeltu. Matkailu ei hyödytä pelkästään maakuntamme elinkeinoelämää, vaan se on suuri palvelus koko Suomen taloudelle Meri-Lapin teollisuuskeskittymämme lisäksi.

Suomen matkailuelinkeino on kasvanut ja kansainvälistynyt viime vuosina enemmän kuin muut toimialat. Se on maallemme kansallisesti tärkeä työllistäjä. Tulot toiminnasta ovat yli 14 miljardia koko Suomelle ja mahdollisuus on 20 miljardin kasvuun vuoteen 2028 mennessä.

Lappiin tulee ennen muuta kansainvälisiä matkailijoita. Hallituksen politiikan takia kansainvälinen matkailu loppuu ja toivo on pelkästään kotimaisissa matkailijoissa. He eivät riitä paikkaamaan aukkoja ja suuria alan lakkautumisia on tiedossa nyt ja tulevaisuudessa. Ongelma näkyy myös oheispalveluissa, kuten linja-autoliikenteessä, joiden tilausajot pohjautuvat 90% ulkomaisiin matkailuryhmiin. Kuulemme joka päivä myös muista oheispalveluiden alasajoista, esimerkiksi matkailukuntien vähittäiskauppojen sulkemisista.

Kotimaan matkailu voi korvata osittain tätä ahdinkoa, mutta se tarkoittaa sitä, että meidän kaikkien suomalaisten tulisi viettää seuraavat lomamme Lapissa. Uutisissa haastateltu Lapin matkailuyrittäjä tiivisti hyvin ongelman: suomalaisten lomat ovat silloin kun ne ovat ja enempää ei voi vaatia. Samoin palveluiden hintoja ei voi laskea alle kannattavuustason, joten meidän on turha odottaa halvempia hintoja tässä matkailun ahdingossa.

Uudet innovaatiot, uudet toimijat, uudet avaukset ovat tervetulleita ja auttavat kehittämään Lapin matkailua. Matkailuyrittäjiä on tuettava niiden kehittämisyrityksissä, kuten matkailutunneleiden ja paikallisten testipaikkojen kehittämisessä. Hallituksen tulee tehdä välittömiä toimenpiteitä Lapin matkailuelinkeinon pelastamiseksi. Suomi on jo nyt EU:n kuuliaisin oppilas, joka testaa, jäljittää ja hoitaa koronapandemiassa esimerkillisesti. Nyt tarvitaan valtiovallan rahallista panostusta Lapin matkailuun, sillä Lapin matkailuelinkeino on pelastettava välittömästi.

Raija Lummi, torniolainen kuntapoliitikko ja Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtaja


Kommentit