perjantai 3. huhtikuuta 2015

Lappi on laaja alue - myös matkailun näkökulmastaMe tiedämme itse miten matkailu toimii Lapissa


Lappi on laaja alue.


Meri-Lappi on myös tulevaisuuden tärkeä matkailualue. Kuvassa presidentti Sauli Niinistö Torniossa.Lapin eri kolkissa myös matkailubisnes on erilaista. Tunturi-Lapilla on omat haasteensa. Paikalliset toimijat tietävät itse miten matkailu saadaan eläväksi. Kittiläläinen matkailuyrittäjä Päivikki Palosaari pitää Lufthansan uutta Kittilä-yhteyttä erittäin tärkeänä Levin matkailulle. Lentoreitti tulee Kittilän ja Münchenin välille. Näitä uutisia ja asioihin vaikuttajia tarvitaan lisää. Samasta syystä Kemi-Tornion lentokentän merkitystä Meri-Lapin alueelle ei voi väheksyä.
Matkailu on vientituote. Tätä tuotetta ei voi ulkoistaa tai myydä maasta. Matkailu on ainoa vientiala, joka maksaa arvonlisäveronsa Suomeen. Matkailu tuo yli 5 miljardin verotulot valtiolle ja kunnille. Matkailu on kasvuala. Sen arvioidaan kasvavan Euroopassa 4-5 % joka vuosi.


Jokivarren kunnissa ymmärretään kalastusmatkailun merkitys. Kun Perämeren merialuetta hyödynnetään matkailumielessä, tukee se myös Jokivarren kuntien kalastusmatkailua. Päättäjien tehtävä on tukea toimintaa vähentämällä sääntelyä ja byrokratiaa ja estämällä matkailua haittaavat toimenpiteet kuten merituulivoimalat.

Miten matkailu voi Lapissa? Keskuskauppakamarin tilaston mukaan keskimääräisen matkailuyrityksen koko on noin 3 henkilöä per yritys. Lisäksi ne työllistävät juuri nuoria ihmisiä. Alle 26 vuotiaiden osuus on 30 %.  Pienissä matkailuyrityksissä on tulevaisuus myös nuorten kannalta. Lisäksi matkailubisnes työllistää myös vähemmän koulutettuja ihmisiä. Juuri näitä työpaikkoja me tarvitsemme Lapissa.

Ulkomaiset asiakkaat osaavat arvostaa hiljaisuutta, puhdasta luontoa ja kestävää kehitystä. Asiakkaat ovat yhä valveentuneempia myös luontoasioissa. Heitä kiinnostaa kestävä kehitys. Lapilla on suuret mahdollisuudet olla mukana tässä liiketoiminnassa, jos vain alueiden omaa itsemääräämisoikeutta lisätään.  Lapissa tiedetään miten hommat pitää tehdä. Meidän tulevien kansanedustajien tehtävä on luotava Lapin matkailulle suotuisat olosuhteet.

Raija Lummi
eduskuntavaaliehdokas (kok), Tornio, Lappi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti