Vanhemmuuden kustannukset tasattava

Vanhemmuuden kustannuksista - perheiden puolesta


Pääministeri Torniossa. Puhuttiin myös perheistä.













Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen on toteuduttava uudella vaalikaudella

Suomalainen hyvinvointi rakentuu työn tekemisen varaan. Jokainen tehty työpäivä auttaa kartuttamaan verotuloja, joiden avulla tulonsiirrot tehdään. Työ nostaa myös työntekijän elintasoa. Siksi pitää taata, ettemme rakenna esteitä työn tekemiseen. Nuorten aikuisten, erityisesti naisten, kohdalla ongelma on vanhemmuuden kustannukset.
Yhteiskunnan pitää jatkuvuuden kannalta tukea perheitä. Lapset maksavat aikanaan meidän eläkkeet, ennen kaikkea haluamme elinvoimaisen yhteiskunnan. Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää, että molemmat vanhemmat voivat osallistua työelämään tehokkaasti. Nykytilanteessa syntyvän lapsen äidin työnantaja vastaa vanhemmuuden kustannuksista. Ne voivat olla tuhansia euroja syntyvää lasta kohti.
Naisilla on Suomessa Euroopan pisimmät poissaolot työelämästä monesta syystä. Järjestelmämme tukee sitä, että äidit jäävät kotiin hoitamaan lasta niin kauan, että lapsi täyttää keskimäärin 2,7 vuotta. Ruotsissa äidit menevät töihin aiemmin, mutta tekevät töitä pienemmällä tuntimäärällä.
Isät jäävät Suomessa harvoin vanhempainvapaalle. Suomen järjestelmä tukee sitä, että paremmin tienaava tekee töitä vähemmän tienaavan jäädessä kotiin. Vanhemmuus tulisi olla molempien vanhempien oikeus, tämä on myös perheen etu.
Suomessa tulisi siirtyä 6+6+6 malliin, jossa molemmille vanhemmille tarjotaan 6 kuukauden vanhempainlomaa. Jos isä ei käytä omaa osuuttaan, yksi osuus menetetään. Kyse ei ole valinnan vapauden rajoittamisesta. Yhteiskunta tarjoaa perheille edun ja se pitää sovittaa kokonaisuuden kannalta optimaaliseksi. Molempien vanhempien työura ja lasten kasvatus pitää pystyä rakentamaan niin, että paluu työelämään on luonteva.
Keskusta on ollut vastaan tätä perhettä ja varsinkin lasta tukevaa vanhempainvapaan mallia. Keskusta on sitä mieltä, että perheillä ”tulee olla oma valinnanvapaus miten lasta hoidetaan”. Kärjekkäästi ajatellen tämä tarkoittaisi kaikkien sosiaalisten turvaverkkojen poistamista. Todellisuudessa nykymallissa ei ole kyse valinnan vapaudesta, vaan talouden faktoista. Tukijärjestelmä ja yhteiskunta on rakentunut, niin, että isä käy töissä 
Ei voi olla niin, että naiset haluavat vapaaehtoisesti jäädä syrjään työelämästä, urakehityksestä ja työeläkkeestä äitiyden takia. Järjestelmä ei ole siis tasa-arvoinen eikä todellista valinnan vapautta usein ole. Tämä ei ole perheiden, lasten, äitien, isien eikä yritysten etu. Se ei siis ole yhteiskunnan etujen mukaista.

eduskuntavaaliehdokkaat Torniosta Raija Lummi ja Pekka Hacklin

Kommentit