lauantai 11. huhtikuuta 2015

7 päivää vielä mennäään numerolla 71- uusin kirjoitukseni tänään lehdessä

Kirjoitukseni tänään Pohjolan Sanomissa 11.4.

Svartisen Norjassa
Svartisen Bodön alapuolella
Barents, Pohjoiskalotti ja arktinen ulottuvuus
Arktinen ulottuvuus on muotisana. Sitä toitotetaan, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä ja missä se sijaitsee?
Suomi ja Lappi tulee nostaa kartalle arktisessa keskustelussa ja toimissa. Lapin Kauppakamari on selvittänyt tulevaisuuden näkymiä alueellamme. Meillä on 14 miljardin investointipotentiaali kaivostoiminnassa. Kaivostoimintaan tulee saada Australian mallin mukainen kaivosvero, joka hyödyntäisi aluettamme, koska kaivostoimintaa pyörittää rahasyistä ulkomaiset toimijat. Lappi ei ole reservaatti.
Matkailussa arvonlisävero maksetaan Suomeen ja alaa ei voi ulkoistaa maasta. Matkailu tuo yli 5 miljardin verotulot valtiolle ja kunnille. Sen arvioidaan kasvavan Euroopassa 4-5 % joka vuosi. Se työllistää myös vähemmän koulutettuja ja varsinkin alle 26-vuotiaita. Matkailu tarvitsee luontoa, eläimiä, vesiä ja rauhaa. Niitä meillä on runsaasti.
Paavo Lipposen mukaan arktinen talouskasvu hyödyttäisi koko Euroopan unionia, joten Suomi olisi pelastamassa aktiivisella arktisella kädenpuristuksellaan koko Eurooppaa. Nykyhallitus on nostanut Pohjoisen merkityksen tapetille. Seuraavan hallituksen on jatkettava tätä tietä. Työn tekeminen ja teettäminen on saatava kannattavaksi. Byrokratiaa ja säätelyä on kevennettävä ihmisten ja yritysten toimintaa tukevaksi. Pienyrittäjyys on pelastettava.
Kieli ja kulttuuri kuuluvat yhteen. Suomalainen kielitaito on lähtenyt heikkenemään, ja varsinkin pohjoismaista kieltä skandinaaviskaa, jota ymmärretään koko Pohjoiskalotin alueella, tulee vahvistaa. Ruotsin ja norjan kielen opetusta ja siihen motivointia tulee lisätä. Meillä on maailman paras koulutus. On kyse asenteen tarkistamisesta ja asian ylös nostamisesta keskusteluun lopettamalla pakkoruotsipuheet, joita myös keskusta on Lapissa lietsonut paneelikeskusteluissa.
Barentsin alueen merkitys tulee ymmärtää. Venäjän kieli on tärkeä meille myös taloussyistä. Odottaessamme Venäjän demokratiakehitystä, keskitymme Pohjoiskalotin vahvistamiseen. Meidän tulee puhaltaa yhteen hiileen koko alueella, sillä nyt tuulee positiivisia tuulia Pohjolasta.
Rajayhteistyö ei lopu Kalix-jokeen. Meillä on suuret rajayhteistyömahdollisuudet koulutuksen ja ympäröivän yhteiskunnan ja yritysmaailman välillä myös kauempana meidän alueen rajasta.
Arktinen ulottuvuus on arkinen ulottuvuus. Meillä on kaikki ympärillämme. Nyt tarvitaan tekoja.

Raija Lummi eduskuntavaaliehdokas (kok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti