torstai 26. maaliskuuta 2015

Seniorit ovat myös kuntien voimavara!

#parasmaa2017 myös vanhusväesölle
Suomi ikääntyy nopeimmin Euroopassa. Meillä on huono huoltosuhde. Vanhusväestöä on liikaa. Tätä mantraa hoetaan hokemistaan. Mitä jos katsotaan asiaa hieman eri kannalta?

Ihmiset elävät pitempään kuin koskaan ja on luonnollista, että ikä tuo mukanaan kaikenlaista kremppaa. Kuitenkin seniorit ovat myös terveempiä kuin koskaan. Moni eläkeläinen on erittäin hyvässä kunnossa ja aktiivinen.

Ikä-ihmiset pyörittävät kuntien palveluita ja tuovat myös elannon monen yrittäjän pöytään. Harmaahapset miehittävät kansalaisopistojen kerhot ja kulttuuririennot, täyttävät konsertit ja tapahtumat. He hoitavat lapsenlapsia, antavat "laatuaikaa" työssä käyville lapsillensa hoitamalla heidän jälkikasvuaan. Moni mummo ja pappa myös rahoittaa jälkikasvunsa menoja, ostaa pleikkareita ja rippimekkoja. 

Vanhukset toimivat myös vapaaehtoistyössä, toimivat itse omaishoitajina ja huolehtivat siinä sivussa omasta kunnostaan ja hyvinvoinnistaan.

 Nykymaailma talousnumeroineen ei ymmärrä tätä suurta panosta, jonka seniorit antavat yhteiskunnalle. Vielä oman työuransa jälkeenkin. Arvostakaamme senioreita ja heidän tekemäänsä työtä. 

Mitä jos muistaisimme
puheissamme myös ikä-ihmisiä? Tiukat talousajat ja vanhusväestö ansaitsevat myös pienen inhimillisen pilkahduksen.

Raija Lummi
eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus. Lappi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti